Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (13:05)

    Klopsiki zapiekane w pomidorach

Składniki na 4-6 porcji: Klopsy: 1 kg mielonej wołowiny, 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, słodka papryka, cząber, majeranek, rozmaryn, szałwia, olej do smażenia. Sos: 15 dag mozzarelli w wiórkach, 2 duże cebule, 1 czerwona papryka, 2 puszki krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego, 500 ml bulionu wołowego, 2 łyżeczki cukru.

1. Mięso wymieszać z rozkłóconymi jajkami, ziołami, drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, formować kulki, każdą podsmażyć na złoto na patelni na oleju.

2. Przygotować sos: cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Do cebuli dodać pomidory wraz z zalewą, obraną i pokrojoną w kostkę paprykę (wcześniej usunąć nasiona), posiekany czosnek, wino, bulion, doprawić solą, pieprzem, papryką, ziołami i cukrem.

Reklama

3. Sos pomidorowy dusić na małym ogniu, zredukować płyn, zmiksować. Podsmażone klopsy przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, zalać sosem, posypać mozzarellą, zapiekać ok. 12 min w temp. 180ºC aż do rozpuszczenia sera.

Przygotowanie: ok. 150 minut

Nasza rada

Do mięsa możesz dodać 2 łyżki bułki tartej i pół pęczka posiekanej natki. Przed obsmażeniem klopsów na patelni oprósz je 2-3 łyżkami mąki.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu na risotto, 3 szalotki, 5 łyżek oliwy, 3 dag suszonych grzybów, 150 ml bulionu, 200 ml białego wytrawnego wina, 6 pomidorów suszonych, 10 dag parmezanu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.