Reklama
  • Wtorek, 4 października 2016 (13:06)

    Klopsy w sosie pomidorowym

Klopsy: 500 g mielonego mięsa ● namoczona w mleku kajzerka ● jajko ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● natka ● 2 łyżki musztardy. Sos: ● 1/2 szklanki bulionu ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● 3 pomidory ● łyżka musztardy , przyprawy: ● sól, pieprz, papryka.

1 Kajzerkę odciśnij. Cebulę posiekaj. Połącz mięso, bułkę, jajko, musztardę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Dopraw solą i pieprzem.

Reklama

2 Z masy uformuj klopsy i wstaw do lodówki na 15 min. Następnie opiecz na blasze w piekarniku (ok. 30 min), odwracając na wszystkie strony.

3 Sos: w małej ilości bulionu uduś posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory (wcześniej możesz je sparzyć i obrać). Dusząc, podlewaj resztą bulionu, dodaj musztardę, paprykę, sól, pieprz. Zredukuj. Do sosu wrzuć klopsy. Duś jeszcze 15-20 minut.

SPRÓBUJ TEŻ: Gotowe klopsiki wspaniale smakują posypane tartym serem, np. parmezanem oraz świeżą natką.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa, cebula, czerstwa bułka l szklanka mleka, pomidor, jajko, świeży ogórek, rukola, ząbek czosnku, sól, pieprz, puszka kukurydzy, olej do smażenia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.