Reklama
  • Czwartek, 10 listopada 2016 (13:05)

    Klopsy z sezamem

Składniki na 4 porcje: Kotleciki: 40 dag mięsa mielonego wołowego • 1/2 czerstwej kajzerki • 1/2 szklanki mleka • jajko • szczypta słodkiej papryki • 1/2 marynowanej papryki • 1/2 szklanki sezamu • olej do smażenia • sól • pieprz Sos: 20 dag mieszanki warzyw chińskich • łyżka masła • 3 łyżki musztardy • 2 łyżki miodu • 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina • 2 łyżki śmietany 18% • łyżka mąki • natka pietruszki do dekoracji • sól • pieprz

Reklama

1. Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Paprykę pokrój w krótkie paski. Mięso połącz z bułką, jajkiem, solą, pieprzem i słodką papryką. Trzy paski papryki oklej dookoła mięsem tak, by utworzyły podłużne kotleciki. Jeden koniec zanurz w sezamie, smaż 10 minut na oleju.

2. Warzywa gotuj do miękkości. Śmietanę wymieszaj z mąką i odrobiną wina. W garnuszku rozpuść masło, dodaj musztardę, pozostałe wino i miód, całość wymieszaj. Dodaj śmietanę, przypraw do smaku, mieszaj tak długo, aż sos zgęstnieje. Dodaj warzywa, przemieszaj. Podawaj z kotletami, dekoruj natką pietruszki.

Czas około godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag świeżej brukselki, cukier, 40 dag mielonej łopatki, olej, 3 duże cebule, 2-3 marchewki, 1 kajzerka, mleko, jajko, 1 puszka pomidorów w zalewie, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.