Reklama
  • Czwartek, 10 listopada 2016 (13:05)

    Klopsy z sezamem

Składniki na 4 porcje: Kotleciki: 40 dag mięsa mielonego wołowego • 1/2 czerstwej kajzerki • 1/2 szklanki mleka • jajko • szczypta słodkiej papryki • 1/2 marynowanej papryki • 1/2 szklanki sezamu • olej do smażenia • sól • pieprz Sos: 20 dag mieszanki warzyw chińskich • łyżka masła • 3 łyżki musztardy • 2 łyżki miodu • 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina • 2 łyżki śmietany 18% • łyżka mąki • natka pietruszki do dekoracji • sól • pieprz

Reklama

1. Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Paprykę pokrój w krótkie paski. Mięso połącz z bułką, jajkiem, solą, pieprzem i słodką papryką. Trzy paski papryki oklej dookoła mięsem tak, by utworzyły podłużne kotleciki. Jeden koniec zanurz w sezamie, smaż 10 minut na oleju.

2. Warzywa gotuj do miękkości. Śmietanę wymieszaj z mąką i odrobiną wina. W garnuszku rozpuść masło, dodaj musztardę, pozostałe wino i miód, całość wymieszaj. Dodaj śmietanę, przypraw do smaku, mieszaj tak długo, aż sos zgęstnieje. Dodaj warzywa, przemieszaj. Podawaj z kotletami, dekoruj natką pietruszki.

Czas około godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu na risotto, 3 szalotki, 5 łyżek oliwy, 3 dag suszonych grzybów, 150 ml bulionu, 200 ml białego wytrawnego wina, 6 pomidorów suszonych, 10 dag parmezanu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.