Reklama
  • Wtorek, 13 stycznia 2015 (09:00)

    Kotlety mielone

Składniki: pół kilograma mięsa wołowo-wieprzowego, bułka, marchewka, natka pietruszki, czosnek, jajko, olej rzepakowy, masło, sól, pieprz. Zamiast pietruszki można dodać tymianek, majeranek lub rozmaryn.

Przepis nadesłała Agata Krawczyk

Reklama

• Zmiel mięso, następnie dodaj bułkę kajzerkę, którą wcześniej namocz w mleku (dzięki temu kotlet będzie pulchniejszy w środku i dużo smaczniejszy), dodaj jajko, startą na małych oczkach marchewkę, 2 ząbki roztartego czosnku, przypraw całość solą i pieprzem.

Formuj kotlety i obtaczaj z obu stron w kaszy mannie, sezamie lub pokruszonych płatkach kukurydzianych. Wykładaj kotlety na rozgrzany olej, dodawaj odrobinę masła i smaż z obu stron na delikatnym ogniu około 10 minut z każdej strony.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:kotlety | kotlety mielone | agata | przepis | mielone

Zobacz również

  • Sładniki: 2 kromki pieczywa tostowego, 100 ml śmietany 12 proc., 400 g mielonego mięsa z indyka, sól, pieprz, 1 łyżka cukru, 1 cukinia, 4 podłużne plastry boczku, 30 ml oleju, 1 cebula, 2-3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.