Reklama
  • Wtorek, 13 stycznia 2015 (09:00)

    Kotlety mielone

Składniki: pół kilograma mięsa wołowo-wieprzowego, bułka, marchewka, natka pietruszki, czosnek, jajko, olej rzepakowy, masło, sól, pieprz. Zamiast pietruszki można dodać tymianek, majeranek lub rozmaryn.

Przepis nadesłała Agata Krawczyk

Reklama

• Zmiel mięso, następnie dodaj bułkę kajzerkę, którą wcześniej namocz w mleku (dzięki temu kotlet będzie pulchniejszy w środku i dużo smaczniejszy), dodaj jajko, startą na małych oczkach marchewkę, 2 ząbki roztartego czosnku, przypraw całość solą i pieprzem.

Formuj kotlety i obtaczaj z obu stron w kaszy mannie, sezamie lub pokruszonych płatkach kukurydzianych. Wykładaj kotlety na rozgrzany olej, dodawaj odrobinę masła i smaż z obu stron na delikatnym ogniu około 10 minut z każdej strony.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:kotlety | kotlety mielone | agata | przepis | mielone

Zobacz również

  • Składniki: 1 cebula, 60 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 1 jajko, bułka tarta, 8 małych trójkącików serka topionego, 3 łyżki mąki, olej, mielona papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.