Reklama
  • Czwartek, 28 marca 2013 (12:42)

    Kotlety mielone z kokosem

Składniki: (4 porcje) 60 dag mięsa mielonego, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, mąka do panierowania, do smaku: sól, pieprz, olej do smażenia

Zdjęcie

/BAUER MEDIA v.o.s.
/BAUER MEDIA v.o.s.

Przygotowanie: Mięso mielone włóż do miski i wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Dodaj kolendrę, kurkumę i imbir.

Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, dodaj do mięsa. Dodaj jajka, sól i dokładnie wymieszaj.

Reklama

Przykryj miskę i odstaw na 15-20 minut, żeby mięso odpoczęło. Masę ponownie wymieszaj. Formuj z mięsa niewielkie kotleciki, spłaszczaj je i panieruj ze wszystkich stron w mące.

Na dużej patelni rozgrzej mocno olej. Smaż na nim kotleciki na złoty kolor z obydwu stron.

Po zdjęciu z patelni układaj na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podawaj kotlety na gorąco z pieczonymi ziemniakami i ostro-słodką salsą, np. z papryki i cebuli.

Czas przygotowania: 50 minut 628 kcal/1 porcja

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: ● 400 g mielonego mięsa z indyka ● 2 jajka ● 1/2 cebuli ● 2 łyżki bułki tartej ● 3 papryki ● ząbek czosnku ● 1/2 l bulionu drobiowego ● 2 łyżki masła ● 2 łyżki mąki ● 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.