Reklama
  • Czwartek, 27 lutego 2014 (08:05)

    Kotlety mielone z kolendrą i papryką

Składniki: 50 dag mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego, 1/4 czerwonej papryki, 2 czerwone cebule, 2 duże ząbki czosnku, po łyżce siekanej natki i kolendry, łyżka oliwy, łyżka sosu sojowego, sól, pieprz, słodka papryka, szczypta kminku.

Przygotowanie 50 minut • Porcja 480 kcal • Koszt porcji ok. 3,90 zł • Przepis dla 4 osób

Reklama

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

1. Mięso zmiel, przełóż do miski. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę drobno pokrój i dodaj do mięsa. Dołóż drobniutko posiekaną paprykę, posiekaną natkę i kolendrę, wlej łyżkę oliwy i sos sojowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem, słodką papryką i dokładnie wyrób na jednolitą masę ( powinna mieć intensywny smak) .

2. Wstaw do lodówki na 2 godziny, żeby smaki się przegryzły (schłodzone mięso będzie również łatwiej się formowało).

3. Wilgotnymi dłońmi uformuj wałeczki, po czym nabijaj je na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków.

4. Obsmaż je na oliwie ze wszystkich stron – najlepiej na grillowej patelni– często obracając (można też upiec – ok. 25 min). Podawaj z sałatką z dodatkiem papryki.

5 . Na 20-25 min przed końcem pieczenia posmaruj tym schab, a do sosu dodaj pokrojoną w piórka cebulę.

5. Głębokie naczynie żaroodporne natłuść i umieść w nim dynię. Napełnij ją farszem, nałóż pokrywkę, posmaruj oliwą i piecz 60 min w 180°C. Podawaj z ryżem i sosem pomidorowym.

Więcej na temat:kotlety | koszt | przepis | kotlety mielone | z | papryka

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 40 dag mięsa mielonego, 2 cebule, 40 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 5 dag czarnych oliwek bez pestek, 2 papryczki pepperoni, 1 ogórek, olej, 1/2 pęczka natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.