Reklama
  • Czwartek, 6 marca 2014 (08:00)

    Kotlety mielone z marchewką

Składniki na 4 porcje: • 70 dag mielonego mięsa drobiowego • 1 mała cebula • 1 jajko • 1 sucha kajzerka • 1 szklanka mleka • kilka marchewek „baby” • sól • pieprz • olej.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przyrządzanie:

Reklama

1. Kajzerkę namocz w mleku. Po około 15 minutach wyjmij ją z miseczki, odciśnij i rozdrobnij.

2. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj i posól.

3. Marchewki umyj i ugotuj w osolonej wodzie.

4. Do mielonego mięsa wbij jajko, dodaj cebulę i rozgniecioną bułkę. Przypraw całość solą oraz pieprzem i wyrób na jednolitą masę. Mięso podziel na porcje. Na każdej z nich ułóż marchewkę i dokładnie zlep, formując małe kotlety.

5. Na patelni mocno rozgrzej olej. Ułóż na nim faszerowane mielone i smaż z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe, odciśnij je z nadmiaru tłuszczu.

6. Danie serwuj np. z ziemniakami i sałatą.

Telemax
Więcej na temat:kotlety | kotlety mielone | z | 1 | 1\ | 1 procent

Zobacz również

  • Składniki: • kilogram mięsa mielonego z indyka • 3 duże marchewki • 10 czarnych oliwek • jajko • łyżka mielonego lnu • sól • pieprz • olej • bułka tarta; sos: • 2 szkl. przecieru pomidorowego •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.