Reklama
  • Czwartek, 16 maja 2013 (09:32)

    Kotlety mielone z parówkami

Postanowiłam urozmaicić tradycyjne mielone. I dodałam do środka parówki, które owinęłam liściem kapusty. Wyszły efektowne kotlety.

Przepis przysłała Magdalena Magiera z Rzeszowa

Składniki: pół kg mielonej wieprzowiny, 3 długie parówki, kilka liści włoskiej kapusty, jajko, czerstwa kajzerka, szklanka mleka, cebula, sól, pieprz, olej.

Reklama

1. Liście kapusty sparz wrzątkiem na sicie. Osącz. Parówki obierz z osłonek, przekrój na pół. Każdą owiń kapustą.

2. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa razem z kajzerką, wbij jajko, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób. Masę podziel na 6 części.

Z każdej uformuj placek, ułóż owiniętą kapustą parówkę, dokładnie zlep, formując podłużne kotlety. Olej rozgrzej na patelni, włóż kotlety, usmaż na złoty kolor. Osącz. Podawaj z ziemniakami i marchewką.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:kotlety | kotlety mielone | przepis | z

Zobacz również

  • Składniki na 6-8 porcji: 1 główka kapusty włoskiej, 1 kg mięsa mielonego, np. wieprzowo-wołowego, 5 jajek, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 1 czerstwa bułka kajzerka, 1 szklanka mleka, 2 listki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.