Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Kotlety mielone z serowym nadzieniem

Składniki: 1 cebula, 60 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 1 jajko, bułka tarta, 8 małych trójkącików serka topionego, 3 łyżki mąki, olej, mielona papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz

8 porcji, czas ok. 45 min; porcja – 320 kcal, cena 2 zł.

Reklama

1. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Mięso mielone przełóż do miski, wsyp posiekaną cebulę. Dodaj po sporej szczypcie soli, czarnego pieprzu, słodkiej mielonej papryki oraz suszonych ziół prowansalskich (lub innych ulubionych).

2. Wbij całe jajko. Składniki starannie połącz, wyrób na gładką masę. Zagęść ją, wedle potrzeby, 1-2 łyżkami bułki tartej, a następnie wilgotnymi dłońmi uformuj z masy mięsnej osiem niewielkich kotletów.

3. Każdy kotlet lekko spłaszcz w dłoniach, ułóż na środku po jednym trójkąciku serka topionego. Zlep brzegi, ponownie formując okrągłe kotlety.

4. Mąkę wysyp na talerz. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Przygotowane kotlety obtaczaj w mące i ostrożnie wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż z dwóch stron na złoty kolor (po 5-7 minut). Kotlety wyjmuj na papierowe ręczniki kuchenne, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniakami i warzywami.

Kotlety i klopsiki z mielonego nie przesuszą się podczas odgrzewania, jeśli do masy mięsnej dodasz startą na tarce surową marchewkę (a także pietruszkę lub kawałek selera). Podczas smażenia warzywa zmiękną, a przyrządzone z ich dodatkiem danie pozostanie lekko wilgotne i bardzo smaczne.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 bardzo duże czerwone cebule, 40 dag mielonego mięsa indyka (ew. mieszanego mielonego mięsa), 20 dag wędzonego boczku, 1 jajko, 1 czerstwa kajzerka, 1 marchewka, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.