Reklama
  • Czwartek, 27 lutego 2014 (08:05)

    Kotlety mielone z suszonymi pomidorami

Składniki: po 25 dag wieprzowiny i wołowiny, 6 suszonych pomidorów z oliwy, duża cebula, 2 ząbki czosnku, jajko, kajzerka, sól, pieprz, kilka gałązek tymianku lub czubata łyżka suszonego, łyżeczka koncentratu pomidorowego, bułka tarta do obtaczania, olej do smażenia.

Przygotowanie ok. 45 min • Porcja 450 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis dla 4 osób

Reklama

1. Mięso zmiel, pomidory pokrój w cienkie paseczki. Kajzerkę namocz i dokładnie odciśnij. Cebulę i czosnek zeszklij na łyżce oleju, wbij jajko, dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i posiekany tymianek.

Starannie wyrób masę. Możesz jeszcze bardziej podkreślić oryginalny smak pulpecików, dodając do masy mięsnej łyżkę posiekanych kaparów ze słoiczka.

2. Mokrymi dłońmi uformuj niewielkie, okrągłe pulpeciki. Obtaczaj je w bułce tartej (nadmiar strząśnij) i usmaż na patelni ze wszystkich stron.

3. Można też nie obtaczać pulpecików w bułce, tylko cienko posmarować je olejem i upiec w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym – około 25 minut.

4. Pulpeciki, zarówno smażone jak i pieczone podawaj z opiekanymi ziemniakami, udekoruj gałązkami tymianku.

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Więcej na temat:kotlety | kotlety mielone | koszt | przepis | z

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 młode kalafiory, 1 kg mieszanego mielonego mięsa, 2 jajka, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.