Reklama
  • Poniedziałek, 24 lutego 2014 (10:00)

    Kotlety w cieście z sosem pieczarkowym

Składniki na 4 porcje: 15 dag pieczarek, 1/2 czerwonej papryki, cebula, kilka gałązek pietruszki, 2 łyżki masła, łyżka mąki tortowej, 250 ml śmietany kremówki, sól, pieprz czarny mielony, 70 dag mielonej wołowiny, 2 żółtka, 35 dag ciasta francuskiego, ziarna sezamowe do posypania.

Pieczarki i paprykę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno pokrój. Pietruszkę posiekaj. Przygotuj sos.

Reklama

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pieczarki. Następnie dodaj mąkę i całość zalej śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś na wolnym ogniu przez około 10 minut. Odstaw patelnię i poczekaj, aż sos wystygnie.

Mielone mięso włóż do miski. Dodaj jedno żółtko, paprykę, cebulę i pietruszkę. Następnie wymieszaj z 4 łyżkami sosu pieczarkowego. Wsyp trochę soli oraz pieprzu (możesz dodać ulubione zioła).

Wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj kotlety, a potem zawiń według instrukcji poniżej i upiecz. Danie podawaj polane sosem z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami.

Przepis na kotlety wellington

Ciasto francuskie rozmroź. Następnie rozwałkuj na cienki placek i pokrój je nożem na 4 prostokąty jednakowej wielkości. Z masy uformuj 4 większe kotlety i każdy z nich owiń kawałkiem ciasta.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej kotlety „szwem” do spodu. Następnie żółtko dokładnie wymieszaj z przyprawami i posmaruj nim ciasto.

Całość posyp sezamem. Blachę z kotletami wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 190° C przez około 35 minut. Po tym czasie zapałką sprawdź czy mięso jest dobrze upieczone.

Na żywo
Więcej na temat:kotlety | ciasto | ciasta | pieczarki | przepis | Ca | z

Zobacz również

  • Składniki: 1 kajzerka, 1 szkl. mleka, 2 cebule, jajko, 1/2 kg mielonego mięsa, 1 czerwona papryka, sól, 3 łodygi selera naciowego, 2-3 ząbki czosnku, pieprz, 2 łyżki masła, 1 puszka pomidorów, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.