Reklama
  • Piątek, 30 sierpnia 2013 (09:05)

    Kotlety wieprzowe z warzywami

Składniki: 40 dag mięsa mielonego wieprzowego, 3 łyżki bułki tartej, jajko, ostra, suszona papryka, 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, majeranek, szczypiorek, lubczyk) , 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki, sól , 4 łyżki majonezu, pieprz, 2 łyżki jogurtu , ząbek czosnku, łyżeczka curry, bulion warzywny, olej.

Do mięsa dodaj bułkę tartą, zioła, pokrojone w drobniutką kosteczkę papryki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajko, dolej 3 łyżki wody i wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kulki. Ułóż je na aluminiowej blaszce posmarowanej niewielką ilością oleju.

Kulki mięsne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 180° C. Następnie wrzuć je do gorącego bulionu i gotuj około 15 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.

Reklama

Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz curry.

Całość wymieszaj, dopraw solą i ostrą, suszoną papryką. Danie podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Na żywo
Więcej na temat:kotlety | jogurt | jogurt | danie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu na risotto, 3 szalotki, 5 łyżek oliwy, 3 dag suszonych grzybów, 150 ml bulionu, 200 ml białego wytrawnego wina, 6 pomidorów suszonych, 10 dag parmezanu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.