Reklama
  • Piątek, 30 sierpnia 2013 (09:05)

    Kotlety wieprzowe z warzywami

Składniki: 40 dag mięsa mielonego wieprzowego, 3 łyżki bułki tartej, jajko, ostra, suszona papryka, 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, majeranek, szczypiorek, lubczyk) , 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki, sól , 4 łyżki majonezu, pieprz, 2 łyżki jogurtu , ząbek czosnku, łyżeczka curry, bulion warzywny, olej.

Do mięsa dodaj bułkę tartą, zioła, pokrojone w drobniutką kosteczkę papryki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajko, dolej 3 łyżki wody i wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kulki. Ułóż je na aluminiowej blaszce posmarowanej niewielką ilością oleju.

Kulki mięsne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 180° C. Następnie wrzuć je do gorącego bulionu i gotuj około 15 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.

Reklama

Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz curry.

Całość wymieszaj, dopraw solą i ostrą, suszoną papryką. Danie podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Na żywo
Więcej na temat:kotlety | jogurt | jogurt | danie | Ca | z

Zobacz również

  • •60 dag mielonego mięsa indyka •15 dag szpinaku mrożonego •2 marchewki •1 cebula •1 czerstwa bułeczka •1 jajko •1 ząbek czosnku •gałka muszkatołowa •sól, pieprz •olej do smażenia •bułka do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.