Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Kotlety z serem topionym

Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej, 1 cebula, 40 dag mielonego mięsa, 1 jajko, bułka tarta, 4 małe trójkąciki serka topionego, 2 łyżki mąki, mielona papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej

4 porcje, czas ok. 45 min; porcja – 320 kcal, cena 2 zł.

Reklama

1. Kaszę przepłucz na sicie, przełóż do garnka. Zalej 2 szklankami wody. Gotuj z dodatkiem soli, aż kasza wchłonie cały płyn (ok. 15 minut).

2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Mięso mielone przełóż do miski, wsyp posiekaną cebulę. Dodaj po sporej szczypcie soli, czarnego pieprzu, słodkiej mielonej papryki oraz suszonych ziół prowansalskich.

3. Wbij całe jajko. Składniki starannie połącz, wyrób na gładką masę. Zagęść ją, wedle potrzeby, 1-2 łyżkami bułki tartej, a następnie wilgotnymi dłońmi uformuj z masy mięsnej osiem niewielkich kotletów.

4. Każdy kotlet spłaszcz w dłoniach, ułóż na środku po jednym trójkąciku serka. Zlep brzegi, ponownie formując kotlety. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Kotlety obtaczaj w mące i ostrożnie wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż z dwóch stron na złoty kolor (po 5-7 minut). Podawaj razem z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.

Potrzebujesz błyskawicznego przepisu na zupę. Ugotuj bulion warzywny, a następnie dodaj do niego kilka serków topionych (rozetrzyj je na zanurzonym w bulionie sitku). Podawaj z grzankami.

Świat kobiety

Zobacz również

  • 2 kromki chleba tostowego, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, 80 dag mieszanego mielonego mięsa, 12,5 dag żółtego sera, sól, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, pieprz, po 1/2 pęczka rozmarynu i natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.