Reklama
  • Czwartek, 15 września 2016 (13:06)

    Köttbullar – klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki: ● 500 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowo-wołowego) ● namoczona w mleku kajzerka ● cebula ● jajko ● 2 ząbki czosnku ● pęczek natki ● 2 łyżki musztardy ● olej lub masło klarowane do smażenia ● sól, pieprz. Sos: ● 1/2 szkl. bulionu ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● 3 pomidory ● łyżka musztardy ● sól, pieprz, papryka

3-4 porcje, przygotowanie 25 min, smażenie lub pieczenie ok.15 min, porcja: 450 kcal, cena 5-6 zł.

Reklama

1. Klopsiki: kajzerkę odciśnij. Posiekaną cebulę zeszklij na maśle lub oleju. Połącz mięso, bułkę, jajko, musztardę, usmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj klopsy wielkości orzecha włoskiego i wstaw do lodówki na 15 min. Następnie usmaż na rumiano (köttbullar można upiec na blasze w piekarniku, będą mniej kaloryczne).

2. Sos: zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory (wcześniej możesz je sparzyć i obrać). Smaż 2 minuty. Podlej bulionem i duś do połączenia składników. Dodaj musztardę, paprykę, sól, pieprz. Do sosu wrzuć klopsiki. Duś jeszcze 3-5 minut.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa, cebula, czerstwa bułka l szklanka mleka, pomidor, jajko, świeży ogórek, rukola, ząbek czosnku, sól, pieprz, puszka kukurydzy, olej do smażenia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.