Reklama
  • Wtorek, 14 października 2014 (11:05)

    Kule z szynką i pieczarkami

Składniki (na 6 porcji) : 60 dag mielonej karkówki, 1 czerstwa bułeczka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 12 plasterków gotowanej szynki, 50 dag pieczarek, 2 łyżki oleju, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 szkl. śmietany kremówki, 1 jajko, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, suszone oregano , gałka muszkatołowa.

1. Bułeczkę namocz. Cebule obierz, posiekaj. Połowę cebuli wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj odciśniętą bułkę. Wbij jajko. Masę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pieprzem, suszonym oregano i gałką muszkatołową. Dobrze wyrób.

Reklama

2. Z masy mięsnej uformuj 12 klopsików. Każdy owiń plasterkiem szynki. Szybko obsmaż je na oleju i przełóż do żaroodpornej formy. Piecz 15 minut w temp. 200 st.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Włóż na patelnię z tłuszczem ze smażenia mięsa. Dodaj resztę cebuli i koncentrat. Oprósz mąką. Krótko zasmaż. Podlej śmietaną i ok. 1/2 szkl. wody. Gotuj 10 minut.

Pod koniec gotowania sos przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i suszonym oregano. Gotowe klopsiki przełóż na talerze. Podawaj polane sosem pieczarkowym. Ew. udekoruj świeżym oregano.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:pieczarki | e | d | z

Zobacz również

  • Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,90 zł Skład na 4 porcje: ● 4 średnie cebule ● 200 g ziemniaków ● 200 g mięsa mielonego ● olej ● 80 ml mleka ● 200 g pomidorów ● łyżka mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.