Reklama
  • Poniedziałek, 20 stycznia 2014 (10:00)

    Kulebiak

Składniki: 60 dag ugotowanego mięsa, ugotowane 2 marchewki, pietruszki i pół selera, natka pietruszki. Ciasto: 30 dag mąki, 10 dag masła, 2 łyżeczki cukru pudru, 10 dag drożdży, 1/4 szklanki śmietany, sól , 2 żółtka, 2 jajka, 5 liści pora.

Mięso zmiel z ugotowanymi warzywami: marchewką, pietruszką i selerem. Dolej nieco wywaru powstałego z gotowania mięsa z warzywami.

Całość wymieszaj z przesmażoną cebulką oraz jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki.

Reklama

Schłodzone rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Wzdłuż dłuższego boku ułóż liście pora i nałóż farsz. Całość zawiń wzdłuż dłuższego boku, a końce kulebiaka zawiń pod spód.

Gotowy pieróg ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w temp. 180° C do momentu zbrązowienia.

Na żywo
Więcej na temat:kulebiak | Ca

Zobacz również

  • Tagliatelle z mięsem mielonym po grecku

    Składniki: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, 10 dag pieczarek, cebula, młoda cukinia, 2 łyżki keczupu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 100 ml bulionu, łyżeczka ziół prowansalskich, 10 czarnych... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.