Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Kulki mięsno-warzywne

Składniki: 50 dag mieszanego mięsa mielonego, 1 czerstwa kajzerka, olej, 1/3 szklanki mleka, 1 jajko, 1/2 pora, 2 marchewki, pół pęczka natki lub koperku, bułka tarta, 3 łyżki pestek słonecznika, sól, pieprz.

1. Mięso mielone przełóż do miski. Kajzerkę zalej mlekiem, odstaw do namoczenia. Następnie lekko odciśnij, dodaj do mięsa. Wbij jajko.

2. Opłucz starannie pod bieżącą wodą połówkę małego pora. Posiekaj go drobno. Obrane i oczyszczone marchewki zetrzyj na tarce lub również drobno poszatkuj. Warzywa dodaj do masy mięsnej z bułką i jajkiem.

Reklama

3. Opłucz i osusz pół pęczka natki albo koperku. Oderwij listki (piórka) z łodyżek, drobno je posiekaj. Wsyp do składników na kotleciki. Starannie wyrób masę. Dodaj tyle bułki tartej, by masa była zwarta i by dało się z niej formować kotlety (1-2 łyżki).

Na koniec wsyp pestki słonecznika (możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni). Masę dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Formuj w dłoniach niewielkie kotleciki. Wkładaj je na rozgrzany tłuszcz. Smaż, obracając, na złoto. Kotleciki możesz podawać z ziemniakami lub ryżem.

Jeśli dbasz o linię, przygotuj to danie z mielonej piersi kurczaka lub indyka. Zamiast smażyć kotleciki na tłuszczu, wrzuć je na wrzącą osoloną wodę lub do bulionu. Kulki mięsno-warzywne możesz serwować z sosem pomidorowym.

Świat kobiety
Więcej na temat:kulki

Zobacz również

  • Składniki: 2 bakłażany, 5 łyżek oliwy, 1 cebula, 1 zą bek czosnku, olej, 30 dag mielonej wołowiny, pieprz, 1 łyżka koncentratu pomid., zioła prowansalskie, 1 op. mieszanych sałat z roszponką, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.