Reklama
  • Środa, 3 lutego 2016 (13:05)

    Lasagne z sosem bolognese

●op. płatów lasagne ●cebula ●400 g pieczarek ●sól ●pieprz ●150 g parmezanu ●olej ●beszamel ●sos bolognese (gotowy lub domowy z: 250 g mięsa miel., ząbka czosnku, 2-3 pomidorów, łyżki koncentratu pomidor., tymianku, rozmarynu, bazylii, oleju, soli, pieprzu)

Reklama

1. Jeśli sama robisz sos, na oleju przesmaż posiekany czosnek i mięso. Pomidory sparz, obierz, pokrój, dodaj do mięsa. Dodaj zioła i koncentrat. Dopraw solą, pieprzem. Duś ok. godziny.

2. Pieczarki oczyść, zetrzyj. Na oleju usmaż posiekaną cebulę, dodaj pieczarki. Dopraw, duś 20 min, aż odparują. Dodaj sos bolognese. Podduś, dopraw.

3. Kokilki natłuść, wylej po łyżce beszamelu. Ułóż połówki płatów makaronu. Wlej porcję sosu. Posyp serem, wlej część beszamelu. Przykryj makaronem. Powtarzaj do wypełnienia naczyń. Piecz 40 min w 200°C.

Lasagne w kokilkach wspaniale smakuje także z wieloma warzywami, np. cukinią, marchewką i bakłażanem.

Świat kobiety
Więcej na temat:lasagne | Bolognese | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu na risotto, 3 szalotki, 5 łyżek oliwy, 3 dag suszonych grzybów, 150 ml bulionu, 200 ml białego wytrawnego wina, 6 pomidorów suszonych, 10 dag parmezanu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.