Reklama
  • Poniedziałek, 14 grudnia 2015 (13:05)

    Lasagne ziemniaczana

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego, 2 szklanki przecieru pomidorowego, łyżka koncentratu pomidorowego, cebula, 3 ząbki czosnku, łyżeczka cukru, oliwa, 10 dag masła, 10 dag mąki, 3 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, 8 ziemniaków, puszka kukurydzy, 25 dag żółtego sera, 20 dag pieczarek, sól, pieprz.

Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż je około 10 minut. Następnie wlej przecier pomidorowy wymieszany z koncentratem. Dodaj cukier, sól i pieprz. Całość zagotuj.

Na patelni rozpuść trochę masła i podsmaż pieczarki. Resztę masła stop w garnku. Wsyp mąkę i wymieszaj. Wlej mleko i całość dokładnie połącz.

Reklama

Gdy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia. Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Następnie mocz w garnku z zimną wodą przez około 15 minut. Odcedź i przelej bieżącą wodą.

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami: połowę beszamelu, połowę ziemniaków, kukurydzę, pieczarki, mięso i resztę ziemniaków. Całość zalej resztą sosu i posyp startym żółtym serem. Zapiekankę piecz 90 minut w temperaturze 200 °C.

Na żywo
Więcej na temat:lasagne

Zobacz również

  • Tagliatelle z mięsem mielonym po grecku

    Składniki: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, 10 dag pieczarek, cebula, młoda cukinia, 2 łyżki keczupu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 100 ml bulionu, łyżeczka ziół prowansalskich, 10 czarnych... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.