Reklama
  • Poniedziałek, 29 września 2014 (11:05)

    Makaron z pulpetami

Składniki na 4 porcje: 340 dag surowej kiełbasy (np. białej) 32-3 łyżki bułki tartej 3olej 350 dag makaronu typu wstążki 31 brokuł 32 ząbki czosnku 31 cukinia 340 dag pomidorów z puszki 3sól, pieprz

czas ok. 50 min; porcja – 450 kcal, cena 4,70 zł

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Reklama

1 Z kiełbasy usuń osłonki. Miąższ kiełbasiany przełóż do miski, wymieszaj z bułką tartą. Dopraw pieprzem i, w razie potrzeby, solą. Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety.

2 Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż przygotowane pulpety, smaż kilka minut na złoty kolor. W garnku zagotuj 3-4 litry wody z solą. Wrzuć makaron i ugotuj do miękkości (według przepisu podanego na opakowaniu). Odcedź na sicie, trzymaj w cieple.

3 Brokuły oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Wrzuć do osobnego garnka z osolonym wrzątkiem i krótko obgotuj. Odlej na sicie. Umytą starannie cukinię pokrój w kostkę. Czosnek obierz, pokrój na kawałki.

4 W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż czosnek, wrzuć cukinię i brokuły. Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą. Całość krótko podduś, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej makaron z pulpetami.

Świat kobiety
Więcej na temat:makaron | z | makarony | Pulpety

Zobacz również

  • Pulpety z cytryną i melisą

    Składniki: 40 dag mielonego filetu z kurczaka, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonych moreli  (10 szt.), 3 łyżki posiekanych liści melisy, cytryna, 2 żółtka, 70 ml słodkiej śmietany 18 proc., sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.