Reklama
  • Piątek, 11 lipca 2014 (08:00)

    Marchewkowe pulpeciki

Proste i pyszne do zrobienia. Przepis przysłała Angelika Milewska z Dosłońca

Składniki: 5 marchewek, 70 dag mieszanego mielonego mięsa, 2 łyżki śmietany 18-proc., 2 łyżki koncentratu pomidorowego, jajko, 3 łyżki mąki, liść laurowy, ząbek czosnku, bazylia, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie: Dwie marchewki zetrzyj na tarce. Wyrób z mięsem mielonym i jajkiem, przypraw solą i pieprzem. Z masy uformuj pulpeciki.

Reklama

Do rondelka wlej wodę do połowy wysokości, dodaj przyprawy, pozostałe starte marchewki i obrany czosnek. Zagotuj. Włóż pulpety, gotuj 30 minut na małym ogniu.

Pod koniec gotowania dodaj koncentrat wymieszany ze śmietaną i mąką, zagotuj. Posyp bazylią, przypraw. Pulpety podawaj np. z makaronem.

Czas przygotowania: 75 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 1,80 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:przepis | pulpeciki | d | S

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa mielonego wołowego lub drobiowego, 30 dag grzybów (leśnych lub pieczarek), 500 ml bulionu, 150 ml gęstej śmietany 18 proc., 1 duża cebula, 1 jajko, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.