Reklama
  • Czwartek, 10 listopada 2016 (13:05)

    Meksykańskie kotleciki w sosie

Składniki na 4 porcje: Pulpety: puszka czerwonej fasoli • 15 dag mięsa mielonego wołowego • 2 łyżki sezamu • jajko • olej do smażenia • sól • pieprz Sos: po puszce krojonych pomidorów i kukurydzy • 10 dag ryżu basmati • 20 dag sera cheddar • cebula • czerwona papryka • olej do smażenia • szczypta ziół prowansalskich • liście bazylii • sól

Reklama

1. Fasolę odsącz z zalewy, wypłucz, zmiksuj, połącz z mięsem, jajkiem, sezamem i przyprawami. Formuj kulki, smaż ok. 10 minut.

2. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Ryż gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę. Chwilę podsmaż, dodaj pomidory, przypraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, duś przez 5 minut.

3. Dodaj ryż, wymieszaj. Na wierzchu układaj kotleciki, posyp startym serem, włóż do piekarnika i poczekaj, aż ser się rozpuści. Udekoruj bazylią, podawaj z grzankami.

Czas około 1,5 godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu na risotto, 3 szalotki, 5 łyżek oliwy, 3 dag suszonych grzybów, 150 ml bulionu, 200 ml białego wytrawnego wina, 6 pomidorów suszonych, 10 dag parmezanu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.