Reklama
  • Środa, 17 kwietnia 2013 (10:17)

    Mielone kuleczki na patyku

Składniki: pół kg mieszanego mielonego mięsa, 10 dag żółtego sera, 1-2 ogórki konserwowe, jajko, bułka tarta, olej do smażenia, przyprawa do mielonego, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 20 dag pieczarek, opakowanie pomidorków koktajlowych, 2-3 łyżki masła.

1. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Mielone mięso wyrób z jajkiem, serem, ogórkami i czosnkiem, wsypując tyle bułki tartej, by powstała dość gęsta masa. Przypraw pieprzem i przyprawą do mielonego.

2. Z wyrobionej masy uformuj niewielkie kulki, obtocz w tartej bułce. Olej rozgrzej na patelni, usmaż kulki ze wszystkich stron (możesz też lekko podsmażyć kulki, przełożyć na blachę i podpiec w piekarniku lub na grillu). Osącz.

Reklama

3. Pieczarki (najlepiej by były nie za duże, tej samej wielkości) obierz, oczyść. Masło stop na patelni, usmaż pieczarki na małym ogniu. Oprósz solą i pieprzem, osącz.

4. Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno: kulkę mięsa, pieczarkę, kulkę mięsa, pieczarkę i umyty, osuszony pomidorek koktajlowy. Szaszłyki podawaj do chleba lub pieczonych ziemniaków z sałatką ze świeżych pomidorów.

Czas przygotowania: 45 min. Ilość porcji: 6. Cena za porcję: 2,50 zł.

Przepis nadesłała Katarzyna Janeczko z Zamościa.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:przepis

Zobacz również

  • Składniki: 2 kromki chleba tostowego, 1 ząbek czosnku, 80 dag mieszanego mielonego mięsa, 30 dag mozzarelli, 4 połówki suszonych pomidorów (marynowanych w oliwie), 1 łyżka koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.