Reklama
  • Poniedziałek, 2 grudnia 2013 (10:05)

    Mielone mięso na różyczkach

W takim wydaniu kalafior smakuje po królewsku. I wszystkich zachwyca wyglądem. Przepis przysłała Jadwiga Smolińska z Koronowa

Składniki:1 kg mielonej wieprzowiny, kalafior lub duży brokuł, czerwona papryka, 2 marchewki, pół kg pieczarek, 7 łodyg selera naciowego, cebulka, woreczek ryżu, 3 łyżki mleka, 4 łyżki śmietany 18-proc., 4 plastry żółtego sera, jajko, sól ziołowa, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, olej, sok z cytryny

Reklama

Przygotowanie: Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji. Odcedź, ostudź. Pieczarki obierz, pokrój w półplasterki. Marchewki oczyść, pokrój w zapałkę.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Paprykę oczyść, pokrój w kostkę. Łodygi selera umyj, pokrój na kawałki. Olej rozgrzej na patelni, włóż warzywa, podsmaż. Przypraw. Ostudź.

Kalafior lub brokuł podziel na różyczki. Włóż do osolonego wrzątku z sokiem z cytryny, ugotuj na półtwardo. Odcedź, ostudź.

Mięso wyrób z mlekiem, przypraw. Każdą różyczkę obłóż porcją mięsa, formując kapelusik (ogonek kalafiora pozostaw nieobłożony mięsem).

Jajko roztrzep ze śmietaną, przypraw, wymieszaj z ryżem. Ułóż na dnie formy. Rozsmaruj podduszone warzywa. Ułóż różyczki z mięsem (ogonki schowaj na dnie).

Resztę kalafiora posiekaj, ułóż między różyczkami. Ser pokrój w kostkę, posyp zapiekankę. Piecz 35-45 min w 190°C.

Czas przygotowania: 90 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 2,70 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:mięso | olej | jaja | mięsa

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonej karkówki, 1 cebula, 1/2 pęczka kolendry, 1 żółtko, 1 łyżka bułki tartej, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, świeży imbir (kawałek wielkości włoskiego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.