Reklama
  • Wtorek, 26 marca 2013 (15:29)

    Mielone nadziewane pachnące majerankiem

Dzięki temu, że kotlety są najpierw gotowane, a potem smażone, zachowują swój ładny kształt. A najważniejsze, że ser wypływa dopiero podczas krojenia, a nie smażenia.

Przepis przysłała Anna Góralska z Jabłonowa

Składniki: pół kg mięsa mielonego wieprzowego, kilka rożków serka topionego, 5 dag sera żółtego, łyżka majeranku, sól, pieprz, 4 jajka, ok. 3/4 szklanki bułki tartej, olej do smażenia

Reklama

Sposób przyrządzenia: Mięso wyrób z majerankiem, dwoma jajkami, ok. pół szklanki bułki tartej, przypraw solą i pieprzem. Z masy uformuj placuszki, na środku każdego ułóż kostkę sera żółtego i topionego, zlep, formując kulę.

Zagotuj rondelek lekko osolonej wody. Wrzuć pulpety, gotuj 10 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, ostudź. Pulpety panieruj w pozostałych roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Usmaż na oleju.

Czas przygotowania: 45 min, ilość porcji: 4 cena za porcję: 3 zł

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag świeżej brukselki, cukier, 40 dag mielonej łopatki, olej, 3 duże cebule, 2-3 marchewki, 1 kajzerka, mleko, jajko, 1 puszka pomidorów w zalewie, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.