Reklama
  • Piątek, 23 września 2016 (08:07)

    Mielone w bakłażanie

Składniki: 2 bakłażany, 5 łyżek oliwy, 1 cebula, 1 zą bek czosnku, olej, 30 dag mielonej wołowiny, pieprz, 1 łyżka koncentratu pomid., zioła prowansalskie, 1 op. mieszanych sałat z roszponką, sól, 2 łyżki octu owocowego, po pół pęczka natki i szczypioru, 50 dag serka śmietankowego.

1. Bakłażany umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz i pozostaw ze skórką. Pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Posmaruj je 3 łyżkami oliwy, oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem.

2. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozłóż plastry bakłażanów. Piecz ok. 8 minut w temperaturze 180 st. Wyjmij z piekarnika, odłóż do ostudzenia.

Reklama

3. Cebulę obierz, przekrój na pół, a potem drobno poszatkuj. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonki i posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju.

4. Wrzuć mieloną wołowinę. Smaż, mieszając, około 4 minuty. Dodaj cebulę, czosnek oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Smaż jeszcze 3 minuty. Przygotowany farsz dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

5. Sałaty opłucz, osusz. Skrop sokiem z reszty oliwy, octu owocowego oraz soli i pieprzu do smaku. Natkę i szczypiorek opłucz, poszatkuj, połącz z serkiem. Dopraw solą i pieprzem. Mięso rozłóż na plastrach bakłażanów, zroluj. Ułóż na sałacie, podawaj z dipem.

Czas ok. 35 min; porcja – 200 kcal, cena 4 zł, 6 porcji.

Bakłażany i cukinie na roladki należy pokroić w cienkie długie plastry. Najprościej zrobić to za pomocą noża szczelinowego z szerokim otworem. Ozdobne paski z marchewki zrobisz natomiast zwykłą obieraczką do warzyw.

Świat kobiety

Zobacz również

  • 2 kromki chleba tostowego, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, 80 dag mieszanego mielonego mięsa, 12,5 dag żółtego sera, sól, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, pieprz, po 1/2 pęczka rozmarynu i natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.