Reklama
  • Poniedziałek, 23 stycznia (11:00)

    Mielone w cieście

Składniki dla 4 osób: Ciasto: 3 dag drożdży • 2 łyżki letniej wody • 120 ml mleka • 35 dag mąki pszennej • jajko • łyżeczka soli • 80 g masła • sól • pieprz Sos: cebula • 30 dag mięsa mielonego • 30 dag makaronu typu nitki • puszka pomidorów krojonych • 20 dag przecieru pomidorowego • 2 ząbki czosnku • zioła prowansalskie • ostra papryka w proszku • olej • 5 plastrów sera żółtego • sól • pieprz.

Reklama

1 Drożdże rozrób w cukrze, mleku i mące. Mąkę przesiej, dodaj wodę, mleko, jajko, sól i roztopione masło. Zagnieć ciasto, odstaw. Podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy się zrumieni, dodaj mięso i smaż.

2 Zalej pomidorami z puszki i przecierem. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, ostrą papryką w proszku i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Ciasto podziel na dwie części. Jedną ułóż w formie do pieczenia, wylej na wierzch sos, ułóż makaron ugotowany al dente, plastry sera i zasłoń paskami z drugiej części ciasta. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej, 1 cebula, 40 dag mielonego mięsa, 1 jajko, bułka tarta, 4 małe trójkąciki serka topionego, 2 łyżki mąki, mielona papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.