Reklama
  • Czwartek, 10 listopada 2016 (13:05)

    Mielone w zapiekance

Składniki na 4 porcje: Placki: szklanka mąki • łyżka masła • jajko • szczypta słodkiej czerwonej papryki i oregano • łyżeczka proszku do pieczenia • olej • sól Kotleciki: 30 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego • 2 łyżki bułki tartej • jajko • sól • pieprz • olej Zapiekanka: 2 czerwone papryki • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 4 łyżki pikantnego ketchupu • 2 jajka • 3 cebule • 2 ząbki czosnku • szczypta papryki chilli • olej • 200 ml śmietany • 20 dag żółtego sera • szczypta gałki muszkatołowej • sól • pieprz

Reklama

1. Składniki na klopsiki wymieszaj, formuj kulki, smaż na oleju. Papryki i cebulę pokrój drobno. Ząbki czosnku przekrój wzdłuż. Na oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek i paprykę, smaż 10 minut, dodaj koncentrat i ketchup. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem i chilli, wymieszaj.

2. Przygotuj placuszki. Rozpuść masło, ostudź. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, jajko, masło i przyprawy, zmiksuj. Patelnię posmaruj niewielką ilością oleju, małą łyżeczką nakładaj placuszki. Smaż na złoty kolor.

3. Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy, układaj kotlety, na nich placuszki. Całość polej sosem przygotowanym ze śmietany, jajka, sera i gałki muszkatołowej. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 200°C.

Czas: około 2,5 godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej, 1 cebula, 40 dag mielonego mięsa, 1 jajko, bułka tarta, 4 małe trójkąciki serka topionego, 2 łyżki mąki, mielona papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.