Reklama
  • Wtorek, 25 czerwca 2013 (08:19)

    Mielone z piekarnika w boczku

Składniki: pół kg łopatki wieprzowej, 30 dag boczku wędzonego, 2 ząbki czosnku, szczypta majeranku, czerstwa bułka, ok. 1/4 szklanki mleka, jajko, sól, pieprz ziołowy , duża cebula, olej.

Łopatkę, umyj, pokrój i zmiel. Bułkę zalej mlekiem, namocz i odciśnij. Do mięsa dodaj cebulę startą na tarce, bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajko. Przypraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Im dłużej masę wyrabiasz, tym potrawa jest smaczniejsza.

Reklama

Boczek pokrój w cieniutkie plastry. Z masy formuj zgrabne kotlety, każdy owiń plasterkiem boczku i zepnij wykałaczką. Blachę posmaruj tłuszczem, ułóż na niej kotlety. Piecz około 30 minut w temp. 170˚C. Podawaj z sosem pomidorowym, ziemniakami lub makaronem.

Aby odmienić smak potrawy, kilka minut przed końcem pieczenia na każdy kotlet połóż plasterek żółtego sera. Kiedy ser się stopi, wyjmij potrawę z piekarnika. Udekoruj kleksem keczupu, podaj z frytkami oraz surówką.

Przepis nadesłała Katarzyna Gierula z Rzeszowa

Takie jest życie
Więcej na temat:boczek | przepis | z | boczki

Zobacz również

  • Składniki: włoszczyzna (4 marchewki, 3 pietruszki – korzeń + natka, seler – korzeń + liście, por) ● ok. 300 g ziemniaków ● mieszanka mroż. warzyw, np. z groszkiem, fasolką szparagową (ew. czerwoną... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.