Reklama
  • Wtorek, 26 marca 2013 (14:54)

    Mielone z serkiem orzechowym

Składniki na 5 porcji: 75 dag mielonego mięsa drobiowego, 1 cebula, 1 jajko, 15 dag kremowego serka twarogowego (np. Turek lub President), 1 łyżka siekanych pistacji, 2-3 łyżki siekanych włoskich orzechów, sól, świeżo mielony czarny pieprz, olej, bułka tarta.

Ewentualnie:

1 mała bułka kajzerka lub 1/2 zwykłej kajzerki, 1 szklanka mleka, 2 łyżki drobno tartej marchwi.

Reklama

Przygotowanie:

1. Jajko umyj i rozbij do dużej miski. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj i również przełóż do miski. Następnie dodaj mielone mięso i połącz je z siekaną cebulą oraz jajkiem, dopraw solą i drobno mielonym czarnym pieprzem.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli kotlety mielone przygotowujesz z dodatkiem tartej marchewki oraz bułki kajzerki, bułkę namocz wcześniej w mleku, po kwadransie starannie odciśnij, dodaj do mięsa razem z marchewką i wymieszaj.

2. Z masy mięsnej formuj okrągłe kotlety, lekko rozpłaszcz je dłonią. Kotlety drobiowe panieruj w drobno mielonej bułce tartej i smaż na patelni na oleju.

3. Serek połącz z siekanymi orzechami, nałóż go na kotlety. Zapiekaj je 15 min w nagrzanym do 180° C piekarniku.

4. Kotlety podawaj z czerwoną kapustą przesmażoną z winogronami, posypane siekanymi pistacjami.

Warto wiedzieć: posiekaną cebulę, którą dodajesz do kotletów mielonych, wcześniej możesz sparzyć lub krótko przesmażyć na maśle – kotlety będą miały delikatniejszy smak.

Przygotowanie: 60 minut Porcja: 415 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej, 1 cebula, 40 dag mielonego mięsa, 1 jajko, bułka tarta, 4 małe trójkąciki serka topionego, 2 łyżki mąki, mielona papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.