Reklama
  • Środa, 26 listopada 2014 (15:05)

    Mielone z warzywami w złocistej panierce

Składniki: 1 czerstwa bułeczka, 1 cebula, 50 dag mieszanego mielonego mięsa, 2 jajka, sól, pieprz, 50 dag ziemniaków, 2 łyżki musztardy, 3 łyżki oleju, 50 dag porów, 37,5 dag marchewki, 10 dag śmietany kremówki, 1 łyżka zasmażki błyskawicznej, gałka muszkatołowa.

Reklama

Czas przygotowania: około 40 minut

1. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać, posiekać. Mięso wymieszać z 1 jajkiem, cebulą i odciśniętą bułką. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować 8 kotletów. Ziemniaki obrać, opłukać, grubo zetrzeć.

2. Pozostałe jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka. Białko wymieszać z musztardą i startymi ziemniakami. Przyprawić solą. Frykadelki zanurzyć w roztrzepanych żółtkach. Oblepić masą ziemniaczaną. Smażyć na oleju 8 minut z każdej strony.

3. Pory oczyścić, pokroić na kawałki. Marchewki obrać, umyć, pociąć w plastry. W garnku zagotować 400 ml posolonej wody. Włożyć warzywa. Gotować je 10 minut. Dolać śmietanę. Sos zagęścić zasmażką błyskawiczną. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podawać do mięsa. Gotowe danie udekorować natką.

Życie na gorąco
Więcej na temat:mielone | z

Zobacz również

  • Składniki: 2 pęczki natki pietruszki, 3 cebule, sól, suszone płatki chili, 15 dag ziemniaków, 60 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 łyżka mielonej słodkiej papryki, 1 jajko, 1 łyżeczka koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.