Reklama
  • Środa, 28 września 2016 (08:05)

    Mielone zapiekane z cukinią

Składniki na 4 porcje: 60 dag mieszanego mięsa mielonego, 3 cukinie, 2 cebule, 50 dag pomidorów, 1 szklanka tartego żółtego sera, 1/2 pęczka oregano, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, cukier.

Reklama

1. Cukinie umyć, pokroić w plastry. Umytą i obraną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać mięso, przesmażyć razem, posypać posiekanym oregano, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, dodać pokrojone pomidory, dusić 5 min na małym ogniu, posypać połową sera.

2. W wysmarowanym resztą oleju naczyniu żaroodpornym układać plastry cukinii, przekładając je mięsno-pomidorowym sosem. Wierzch zapiekanki posypać resztą sera. Wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pod koniec pieczenia wierzch zapiekanki przykryć folią aluminiową, by się nie przypaliła.

Przygotowanie: ok. 45 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: ● pół kg mielonej wołowiny ● cebula ● 4 ząbki czosnku ● papryka czerwona i zielona ● chili ● szklanka czerwonego wina ● po puszce krojonych pomidorów, fasoli i kukurydzy ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.