Reklama
  • Wtorek, 6 września 2016 (14:00)

    Mięsne ciasto na sposób boloński

Składniki na 8 porcji: 1 op. ciasta francuskiego, 60 dag mielonego mięsa, 2 duże cebule, 20 dag małych pieczarek, 20 dag pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, 1 chili, 1 łyżka masła, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, 2 łyżki soku z cytryny, 1 puszka pomidorów krojonych, 3 łyżki keczupu, suszone zioła włoskie, 15 dag mozzarelli, masło do formy.

Reklama

1. Cebule obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki oczyść, najlepiej pocierając wilgotnym ręcznikiem papierowym. Chili rozetnij, oczyść z pesteczek i bardzo drobno posiekaj.

2. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij połowę cebuli. Dodaj pieczarki. Oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Smaż ok. 5 min, przełóż na talerz. Na patelnię dolej 2 łyżki oleju. Zeszklij pozostałą cebulę. Włóż mięso i smaż, aż stanie się rumiane. Dołóż chili, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso oprósz też suszonymi ziołami. Dodaj pomidory z puszki i keczup. Smaż 5 min. Masę odstaw, by nieco przestygła.

3. Ciasto rozwiń, wylep nim natłuszczoną tortownicę i ponakłuwaj widelcem. Tortownicę napełnij przestudzoną masą mięsną.

4. Na wierzchu rozłóż pieczarki oraz pokrojone na połówki pomidory koktajlowe. Wszystko posyp startą mozzarellą. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 20 min. Podawaj np. z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa, cebula, czerstwa bułka l szklanka mleka, pomidor, jajko, świeży ogórek, rukola, ząbek czosnku, sól, pieprz, puszka kukurydzy, olej do smażenia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.