Reklama
  • Piątek, 12 lipca 2013 (13:49)

    Mięsne sajgonki

Składniki: 70 dag mieszanego mielonego mięsa, pół kapusty pekińskiej, marchewka , cebula, 5-6 grzybków mun, opakowanie makaronu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego, olej, jajko, pieprz. Ciasto filo: 3 szklanki mąki, 4 łyżki oliwy, sól

Przygotowanie: Grzybki mun zalej wrzącą wodą, odstaw. Gdy napęcznieją, osącz, pokrój. Makaron ryżowy również zalej wrzątkiem, odstaw na 3-4 minuty, osącz, pokrój. Cebulę obierz, pokrój w grubą kostkę. Marchewkę oczyść, zetrzyj na tarce. Kapustę oczyść, posiekaj.

Reklama

Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj mięso, podsmaż. Przypraw. Dodaj marchewkę, kapustę i grzybki, wymieszaj. Dodaj makaron i jajko, przypraw sosem sojowym, wymieszaj.

Ciasto filo: mąkę przesiej, dodaj oliwę, szklankę ciepłej wody i szczyptę soli, zagnieć. Ciasto rozwałkuj, podziel na prostokąty.

Na każdym kawałku ciasta ułóż farsz, zwiń, formując sajgonki. Zlep. Olej rozgrzej na patelni, usmaż sajgonki na złoto. Osącz.

Czas przygotowania: 50 min, ilość porcji 10, cena za porcję 1,40 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:ciasto | olej | sajgonki | ciasta | ciasto filo

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg młodych porów, 2 czubate łyżki masła, 20 dag serka topionego, 8 łyżek bułki tartej, 150 ml mleka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 kg mieszanego mielonego mięsa, 1 jajko,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.