Reklama
  • Poniedziałek, 4 listopada 2013 (11:00)

    Mięsny blok pod pierzynką

Składniki na 10 porcji: 1 kg ziemniaków, 1 kg mielonego mięsa drobiowego, 1 jajko, 2 żółtka, 2/3 szkl. śmietany 22 proc., 2/3 szkl. ostrego keczupu, 1 cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie: Ziemniaki, obierz, gotuj 25 minut w posolonej wodzie. Jeszcze ciepłe zmiel, utrzyj z 2 łyżkami masła, śmietaną, żółtkami. Dopraw solą i pieprzem.

Reklama

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżeczce masła. Dodaj do mięsa. Dosyp 1 łyżeczkę majeranku. Wbij jajko. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Formę posmaruj pozostałym masłem. Na spodzie równomiernie rozłóż masę mięsną. Rozsmaruj na niej keczup. Piure przełóż do szprycy cukierniczej.

Na wierzch zapiekanki wyciskaj spore rozetki (jedna tuż przy drugiej). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 45 minut. Ew. udekoruj świeżym majerankiem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:ziemniaki | cebula | mięsny | blok | P.O.D.

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji 1 czerstwa bułeczka, 1/2 szkl. mleka do namoczenia bułki, 1 cebula, 60 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 jajko, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 3–4 łyżek oleju, 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.