Reklama
  • Wtorek, 9 lipca 2013 (12:39)

    Mięso mielone z ryżem i czerwoną kapustą

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg mięsa mielonego mieszanego,s 1/2 główki czerwonej kapusty , pieprz, sól, olej, ocet , 1 i 1/2 szklanki ryżu , 2 ząbki czosnku.

Reklama

PRZYGOTOWANIE:

1. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do mięsa, wymieszaj z przyprawami i usmaż na patelni.

2. Kapustę poszatkuj i umieść w garnku z rozgrzanym olejem. Obsmaż ją delikatnie. Następnie dolej około 1/3 szklanki wody, odrobinę octu i duś pod przykryciem do miękkości. Dopraw kapustę do smaku.

3. Gdy będzie gotowa, dodaj usmażone mięso mielone. Dokładnie wymieszaj i ewentualnie jeszcze raz dopraw.

4. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.

5. Gotowy ułóż na środku talerzy. Wokół usyp wieniec mięsno-warzywny. Przed podaniem udekoruj pokrojonym szczypiorkiem.

Jadwiga Kwiek z Zakliczyna

Super TV
Więcej na temat:mięso mielone | mięso | z | mięsa

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa mielonego wołowego lub drobiowego, 30 dag grzybów (leśnych lub pieczarek), 500 ml bulionu, 150 ml gęstej śmietany 18 proc., 1 duża cebula, 1 jajko, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.