Reklama
  • Wtorek, 2 lutego (13:00)

    Mięso mielone zapiekane ze szpinakiem i ziemniakami

Składniki na 6 porcji: 50 dag mięsa mielonego mieszanego, 5 średnich ziemniaków, 30 dag szpinaku w liściach (mrożonego), 1 większa cebula, por (tylko biała część), 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka estragonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 10 dag sera pleśniowego, 2 łyżki masła, 1 łyżka gęstej śmietany, 1 łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz, oliwa.

Reklama

1. Szpinak włóż do garnka, podlej odrobiną wody,podgrzewaj, aż się rozmrozi. Gotuj, a gdy woda odparuje, dodaj gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem.

Odstaw do ostygnięcia, wymieszaj z pokruszonym serem pleśniowym. Ugotuj ziemniaki i przeciśnij je przez praskę.

2. Por drobniutko posiekaj lub zetrzyj na tarce i podsmaż na 1 łyżce masła. Dodaj do ziemniaków. Wymieszaj ze śmietaną, musztardą, posól do smaku.

3. Cebulę obierz, posiekaj. Rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż mięso i cebulę. Zdejmij z ognia, wymieszaj z estragonem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Wyłóż całe mięso. Przykryj je warstwą szpinaku oraz ziemniaków.

Zapiekaj 40–50 min w 160ºC. Pod koniec zwiększ temperaturę, by wierzch ładnie się zrumienił.

Naj
Więcej na temat:mi | mięso mielone | mięso | mielone | mięsa

Zobacz również

  • Tagliatelle z mięsem mielonym po grecku

    Składniki: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, 10 dag pieczarek, cebula, młoda cukinia, 2 łyżki keczupu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 100 ml bulionu, łyżeczka ziół prowansalskich, 10 czarnych... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.