Reklama
  • Wtorek, 2 lutego (13:00)

    Mięso mielone zapiekane ze szpinakiem i ziemniakami

Składniki na 6 porcji: 50 dag mięsa mielonego mieszanego, 5 średnich ziemniaków, 30 dag szpinaku w liściach (mrożonego), 1 większa cebula, por (tylko biała część), 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka estragonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 10 dag sera pleśniowego, 2 łyżki masła, 1 łyżka gęstej śmietany, 1 łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz, oliwa.

Reklama

1. Szpinak włóż do garnka, podlej odrobiną wody,podgrzewaj, aż się rozmrozi. Gotuj, a gdy woda odparuje, dodaj gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem.

Odstaw do ostygnięcia, wymieszaj z pokruszonym serem pleśniowym. Ugotuj ziemniaki i przeciśnij je przez praskę.

2. Por drobniutko posiekaj lub zetrzyj na tarce i podsmaż na 1 łyżce masła. Dodaj do ziemniaków. Wymieszaj ze śmietaną, musztardą, posól do smaku.

3. Cebulę obierz, posiekaj. Rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż mięso i cebulę. Zdejmij z ognia, wymieszaj z estragonem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Wyłóż całe mięso. Przykryj je warstwą szpinaku oraz ziemniaków.

Zapiekaj 40–50 min w 160ºC. Pod koniec zwiększ temperaturę, by wierzch ładnie się zrumienił.

Naj
Więcej na temat:mi | mięso mielone | mięso | mielone | mięsa

Zobacz również

  • •60 dag mielonego mięsa indyka •15 dag szpinaku mrożonego •2 marchewki •1 cebula •1 czerstwa bułeczka •1 jajko •1 ząbek czosnku •gałka muszkatołowa •sól, pieprz •olej do smażenia •bułka do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.