Reklama
  • Piątek, 16 października 2015 (09:05)

    Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami

Składniki na 4 porcje: 4 strąki papryki, 40 dag mielonego mięsa, 25 dag pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki, olej do smażenia, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie:

1. Papryki przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki.

2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, zeszklij posiekaną cebulę. Włóż mielone mięso i smaż, aż się zrumieni. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mielone papryki, smaż jeszcze ok. 5 min. Mięso przełóż do miski.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć pokrojone pieczarki. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje z nich cały płyn. Pieczarki dodaj do usmażonego mięsa, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

3. Strąki papryki napełnij przygotowanym farszem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C. Papryki ułóż żaroodpornym naczyniu. Wlej ½ szklanki wody, papryki skrop olejem. Piecz 30-40 minut.

Przygotowanie: 60 minut. Porcja: 380 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: włoszczyzna (4 marchewki, 3 pietruszki – korzeń + natka, seler – korzeń + liście, por) ● ok. 300 g ziemniaków ● mieszanka mroż. warzyw, np. z groszkiem, fasolką szparagową (ew. czerwoną... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.