Reklama
  • Poniedziałek, 28 grudnia 2015 (08:05)

    Papryka faszerowana ryżem i mięsem

Składniki dla 4 osób: 8 zielonych papryk • 40 dag mięsa mielonego • 20 dag ryżu do risotto • 2 cebule • litr bulionu • 20 dag sera żółtego • 1 łyżka masła klarowanego • natka pietruszki • sól • pieprz.

Reklama

1 Papryki umyj, zetnij górę, wyjmij nasiona. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj ryż, smaż, aż zrobi się szklisty, dodaj mięso, smaż jeszcze chwilę. Do mięsa z ryżem wlej połowę bulionu, gotuj pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę.

Dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser, i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.

2 Przygotowaną masą faszeruj papryki, układaj w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem. Zapiekaj przez 30 minut. Dekoruj listkami natki pietruszki. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:papryka | papryki | As | mięsa | mięso

Zobacz również

  • Pulpety z cytryną i melisą

    Składniki: 40 dag mielonego filetu z kurczaka, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonych moreli  (10 szt.), 3 łyżki posiekanych liści melisy, cytryna, 2 żółtka, 70 ml słodkiej śmietany 18 proc., sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.