Reklama
  • Czwartek, 24 października 2013 (08:05)

    Papryka z mięsem

Składniki na 4 porcje: 4 duże, kolorowe papryki, 40 dag mielonego mięsa (może być mieszane), 10 dag ryżu, 1 duża cebula, 2-4 łyżki siekanej natki pietruszki lub koperku, 1 jajko, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy lub oleju

Przygotowanie: Ryż opłukać na sitku, osuszyć i ugotować w podwójnej ilości lekko osolonej wody (podczas gotowania nie mieszać!). Gdy będzie miękki, zdjąć z ognia i przestudzić. Papryki umyć, osuszyć, odkroić wierzch, usunąć gniazda nasienne.

Reklama

Cebulę obrać, drobno posiekać. Mielone mięso wymieszać z ryżem, natką pietruszki, cebulą i jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Papryki nadziewać masą mięsno-ryżową, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, skropić oliwą i piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku ok. 35 minut pod przykryciem.

Przygotowanie: ok. 65 minut

Nasza rada

Gorące papryki można zaserwować z kawałkami pieczonych z solą i rozmarynem ziemniaków lub z chlebem.

Twoje Imperium
Więcej na temat:papryka | z | cebula | mięsa | mięso

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 kg ziemniaków, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 40 dag mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowego, 3-4 łyżki pasty pomidorowej, 1 łyżka mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.