Reklama
  • Poniedziałek, 13 lutego (15:05)

    Pasztet gryczany

Składniki dla 4 osób: 1/2 kg mięsa wieprzowego 1 szklanka kaszy gryczanej 20 dag pieczarek 2–3 żółtka 2 średnie cebule 3–4 łyżki tłuszczu 1–2 łyżki bułki tartej do obsypania formy sól • pieprz.

1. Mięso zemleć, kaszę ugotować na sypko. Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone w plasterki grzyby i całość chwilę poddusić. Mięso wymieszać z kaszą, dodać żółtka i zeszkloną cebulę z pieczarkami.

Reklama

2. Wymieszać, doprawić do smaku i przełożyć do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec 55 minut w temp. 180°C.

CZAS: około 1,5 godziny

Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. „Kuchnia tradycyjna siostry Anastazji”.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej, 1 cebula, 40 dag mielonego mięsa, 1 jajko, bułka tarta, 4 małe trójkąciki serka topionego, 2 łyżki mąki, mielona papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.