Reklama
  • Czwartek, 16 stycznia 2014 (14:00)

    Pieczeń rzymska

Składniki na 8 porcji: 1 kg mielonego mięsa z indyka lub łopatki wieprzowej, 1 średnia cebula, 5 suszonych pomidorów w oleju, 10 dag zielonych oliwek, 3 jajka, ½ szklanki bułki tartej, 2 ząbki czosnku, ½ pęczka natki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka ziół prowansalskich, olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Ponadto: olej, bułka tarta do formy

Reklama

Przygotowanie: Pomidory osącz z oleju i pokrój w kostkę. Oliwki również pokrój w kostkę a cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na nim cebulę.

Do miski włóż mielone mięso. Dodaj posiekaną natkę, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą oraz jajka i całość wymieszaj.

Następnie dołóż pokrojone pomidory, oliwki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przeszkloną cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej i delikatnie wymieszaj.

Prostokątną foremkę żaroodporną posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej masę mięsną i dokładnie ugnieć łyżką tak, by masa szczelnie wypełniła dno foremki.

Powierzchnię wyrównaj łyżką i posmaruj olejem. Foremkę z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 40-50 minut. Podawaj na ciepło z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.

Przygotowanie: 80 minut Porcja: 240 kalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: • pół kg mielonego mięsa wołowego • papryczka chili • 2 ząbki czosnku • 2 szalotki • puszka pomidorów pelati • sól • pieprz • suszona kolendra i bazylia • mąka • olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.