Reklama
  • Poniedziałek, 2 czerwca 2014 (15:00)

    Pieczeń rzymska

Składniki na 6 porcji : 75 dag mielonego mięsa drobiowego, 2–3 połówki suszonych pomidorów, 2 jajka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 4 łyżki tartej bułki, 1 łyżka startego parmezanu, suszony rozmaryn i tymianek, gałka muszkatołowa, mielona słodka papryka, sól, pieprz, tłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj do mielonego mięsa. Połówki suszonych pomidorów osącz z zalewy. Potnij je w cienkie paseczki, dołóż do mięsnej masy.

Reklama

Dodaj też jajka, tartą bułkę oraz parmezan. Masę przypraw suszonym rozmarynem i tymiankiem, gałką, słodką papryką oraz solą i pieprzem. Starannie wymieszaj.

Podłużną formę posmaruj tłuszczem. Nałóż do niej mięsną masę. Wierzch wygładź. Pieczeń wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190˚C.

Piecz około 50 minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z sezonowych warzyw.

Składniki na 6 porcji , Przygotowanie: 70 min , Porcja: 340 kcal , Cena porcji: ok. 3 zł

Naj

Zobacz również

  • Składniki: na 6 porcji: 20 dag soczewicy, mniejsza dynia hokkaido, 3 ząbki czosnku, około 4 łyżek oleju, kilka gałązek tymianku , 4 pomidory, sól, pieprz, troszkę tłuczonego kminku i cynamonu,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.