Reklama
  • Piątek, 23 sierpnia 2013 (12:05)

    Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki na 4-6 porcji: 80 dag mięsa mielonego, 4 jajka ugotowane na twardo,l 1 jajko surowe, sól, pierz, papryka, 3 łyżki smalcu, 1 kostka bulionowa, majeranek, 3 łyżki bułki tartej, 1 cebula, marynowane warzywa do ozdoby.

1. Mielone mięso wymieszać z roztrzepanym jajkiem, bułką tartą, siekaną cebulką oraz majerankiem i pieprzem do smaku. Połowę masy rozsmarować w natłuszczonej formie keksowej. Na tym ułożyć ugotowane jajka.

Reklama

2. Przykryć resztą masy mięsnej. Polać łyżką stopionego smalcu i piec 45 minut w temperaturze 200°C. W trakcie pieczenia polewać resztą smalcu.

3. Kostkę rosołową rozrobić w 3 łyżkach gorącej wody. Polać gotową pieczeń. Odstawić jeszcze na 5-10 minut do piekarnika. Gotową ostudzić. Wyjąć z formy podawać udekorowaną grzybkami i marynowaną papryką.

Przygotowanie: ok. 65 minut

Nasza rada

Jeśli podajemy pieczeń rzymską na ciepło, zaserwujmy do niej sypki ryż lub ziemniaki. Na zimno – doskonała na kanapki.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 5-6 porcji: 60 dag mielonego mięsa z indyka, 1 cebula, 2 marchewki, 1 jajko, 1 mała czerstwa bułka kajzerka, 200 ml mleka, ½ pęczka natki pietruszki, 3-4 łyżki bułki tartej, 1 l... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.