Reklama
  • Środa, 1 marca (13:00)

    Pieczeń rzymska z jarzynką

2 kromki chleba tostowego, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, 80 dag mieszanego mielonego mięsa, 12,5 dag żółtego sera, sól, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, pieprz, po 1/2 pęczka rozmarynu i natki pietruszki, po 30 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej i bobu, 1 cebula, 1 łyżka masła, 10 dag chudego wędzonego boczku w plasterkach.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 90 minut

1 Tosty namoczyć w zimnej wodzie. Czosnek obrać, posiekać, dodać do mielonego mięsa. Dołożyć odciśnięte tosty, koncentrat pomidorowy, 5 dag startego żółtego sera i jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Masę dobrze wyrobić.

2 Owalną żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Odłożyć do dekoracji nieco rozmarynu i natki pietruszki, resztę posiekać, wymieszać z pozostałym startym serem. Z mięsa uformować owalną pieczeń. Ułożyć ją w formie. Na wierzchu rozłożyć ser z ziołami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 75 minut.

3 Mrożony bób wrzucić na posolony wrzątek i gotować bez przykrycia 6 minut. Fasolkę szparagową gotować w posolonym wrzątku 5 minut. Warzywa odcedzić, przelać na sitku zimną wodą i dobrze osączyć. Bób obrać. Plasterki boczku pokroić w paseczki i wysmażyć je na chrupko na suchej patelni. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Do cebuli dołożyć fasolkę i bób.

Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Połączyć z wysmażonym boczkiem. Gotową pieczeń podawać z przygotowaną jarzynką.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 bardzo duże czerwone cebule, 40 dag mielonego mięsa indyka (ew. mieszanego mielonego mięsa), 20 dag wędzonego boczku, 1 jajko, 1 czerstwa kajzerka, 1 marchewka, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.