Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:06)

    Pieczeń z papryką

Składniki: 1 kg mięsa mielonego (mieszanego) , 2 cebule, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki musz tardy z gorczycą, 1-2 jajka, bułka tarta, po strąku czerwonej i żółtej papryki , sól, pieprz , pikle w musztardowej zalewie.

1. Mięso mielone (najlepiej wołowo-wieprzowe) przełóż do miski. Cebule obierz, drobno poszatkuj. Czosnek prze- ciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj.

Reklama

2. Do mięsa dodaj posiekaną cebulę z czosnkiem, musztardę z ziarnami gorczycy oraz jajka. Starannie wyrób masę (jak na kotlety). Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj 1-2 łyżki bułki tartej. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Kolorowe papryki opłucz, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Żółtą paprykę dodaj do masy mięsnej, wymieszaj. Przygotuj podłużną formę do pieczenia (tzw. keksówkę). Wysyp ją bułką tartą. Nałóż masę mięsną, wyrównaj wierzch. Rozłóż na nim pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Lekko powciskaj w mięso.

4. Całość przykryj folią. Piecz 60-70 min w temp. 180 st. 10 min przed końcem pieczenia usuń folię. Pieczeń podawaj razem z piklami w musztardzie.

8 porcji, czas ok. 75 min; porcja – 320 kcal, cena 2,60 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • 2 kromki chleba tostowego, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, 80 dag mieszanego mielonego mięsa, 12,5 dag żółtego sera, sól, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, pieprz, po 1/2 pęczka rozmarynu i natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.