Reklama
  • Poniedziałek, 3 października 2016 (14:01)

    Pieczone chlebowe łódki (pastrmajlija)

Szklanka letniego mleka, 7 g (torebka) suszonych drożdży, duża szczypta cukru, 2 i 1/2 szklanki pszennej mąki, sól, łyżka oliwy, jajko, roztrzepane, 2 łyżki ziaren sezamu. Farsz: łyżka oliwy, cebula, drobno posiekana, 2 ząbki czosnku, posiekane, 500 g mięsa mielonego, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki zataru, 2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/4 szklanki natki, posiekanej, skórka starta z 1/2 cytryny.

1. Rozpuść w mleku drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut. W misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj rozpuszczone drożdże i oliwę. Wymieszaj czubkiem noża, a potem zagnieć ręcznie ciasto (10 minut). Posmaruj oliwą, włóż do miski i przykryj. Odstaw na godzinę.

Reklama

2. Na farsz podsmaż na oliwie cebulę i czosnek (4-5 minut). Dodaj mięso. Smaż 4-5 minut. Dodaj przecier i przyprawy. Smaż minutę, wsyp natkę i skórkę. Wymieszaj, odstaw.

3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Półkę wyłóż papierem do pieczenia.

4. Ciasto podziel na 4 porcje i każdą część rozwałkuj do wym. 15 x 25 cm. Wyłóż farsz na ciasto, pozostawiając wolne 2 cm dookoła. Chwyć krótsze brzegi placków i sklej je, tak aby powstały niezamknięte pierogi. Posmaruj ciasto jajkiem, posyp sezamem.

5. Wstaw do piekarnika, piecz 15-20 minut, aż się zezłocą. Podawaj posypane kolendrą, z gęstym jogurtem.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 bardzo duże czerwone cebule, 40 dag mielonego mięsa indyka (ew. mieszanego mielonego mięsa), 20 dag wędzonego boczku, 1 jajko, 1 czerstwa kajzerka, 1 marchewka, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.