Reklama
  • Piątek, 30 września 2016 (08:00)

    Pieczony kalafior z mielonym mięsem i chili

Skład na 6 porcji: ● duża główka kalafiora ● 400 g mięsa mielonego ● cebula ● jajko ● 30 g bułki tartej ● łyżeczka musztardy ● 50 g sera gouda ● 2 plasterki boczku ● 2 papryczki chili ● sól i pieprz

1. Kalafior myjemy i w całości gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Papryczki chili drobno siekamy.

2. Cebulę kroimy w małą kostkę, dodajemy do mięsa razem z jajkiem i bułką tartą, wyrabiamy. Doprawiamy pieprzem, połową posiekanej papryczki chili, musztardą i solą, dokładnie mieszamy.

Reklama

3. 1/4 mięsnej masy odkładamy, z pozostałej formujemy kulę, którą kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso formujemy w krąg o średnicy podstawy kalafiora. Stawiamy na nim ugotowane warzywo. Z korony wyciągamy 3–4 różyczki, a miejsca po nich uzupełniamy odłożoną mięsną masą. Wierzch posypujemy posiekaną papryczką chili. Pieczemy 35–40 minut w 200ºC.

4. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w kostkę. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy nimi kalafior. Podajemy z frytkami i surówkami.

Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł.

Wartość odżywcza porcji 220 kcal Białko 17 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 6 g.

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: ● pół kg mielonej wołowiny ● cebula ● 4 ząbki czosnku ● papryka czerwona i zielona ● chili ● szklanka czerwonego wina ● po puszce krojonych pomidorów, fasoli i kukurydzy ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.