Reklama
  • Poniedziałek, 8 lipca 2013 (13:28)

    Pikantne mielone

Składniki: pół kg mięsa mielonego z indyka, jajko, mała czerstwa bułka, pół szklanki mleka, biała cebula, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, 3 małe papryczki chilli, świeży tymianek, olej.

1. Bułkę zalej mlekiem, odstaw, aby namiękła. Cebulę pokrój i podsmaż na tłuszczu. Papryczki chili przekrój na pół, usuń pestki, miąższ drobniutko pokrój (z pestkami chili jest jeszcze bardziej pikantne).

Reklama

Mięso włóż do miski, dodaj odciśniętą bułkę, papryczki chili, cebulę. Wbij jajko, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przypraw solą, pieprzem, wymieszaj.

2. Z masy mięsnej uformuj małe kotleciki. Usmaż je na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem udekoruj gałązkami świeżego tymianku lub innej zieleniny. Podawaj z ziemniakami lub makaronem oraz sezonową surówką.

3. Aby kotlety były jeszcze bardziej kolorowe i aromatyczne, możesz dodać do masy przed smażeniem trochę posiekanej natki pietruszki.

4. Takie kotlety możesz przygotować także z wieprzowiny. Pikantna masa mięsna jest doskonałą bazą do przygotowania pieczeni rzymskiej, czyli popularnego klopsa.

Przepis przysłała Agnieszka Huber z Wrocławia

Bella Relaks
Więcej na temat:pikantne | Agnieszka | przepis | wroc

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: Klopsy: 1 kg mielonej wołowiny, 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, słodka papryka, cząber, majeranek, rozmaryn, szałwia, olej do smażenia. Sos: 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.