Reklama
  • Piątek, 22 stycznia (11:00)

    Pikantne minimielone

60 dag mięsa mielonego wieprzowego, cebula, ząbek czosnku, jajko, 2 marchewki, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu), 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/3 łyżeczki mielonych nasion kolendry, 3 łyżki bułki tartej i trochę do panierowania, olej, pomidorki koktajlowe do dekoracji.

1 Marchewki obierz, zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki, przesmaż na oleju. Skrop wodą i duś, aż będą bardzo miękkie. Odparuj sok, wystudź.

2 Cebulę i czosnek obierz, posiekaj jak najdrobniej, zeszklij na oleju, odparuj sok, wystudź.

Reklama

3 Marchewkę, cebulę i czosnek dodaj do mięsa. Wbij jajko, wsyp bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Wsyp sól i pieprz, a także część podanej ilości kminu rzymskiego, pieprzu cayenne i kolendry. Ponownie wymieszaj, spróbuj i dodaj przyprawy według swojego smaku. Masa powinna być aromatyczna i mocno pikantna.

4 Mocząc dłonie w zimnej wodzie, uformuj kuleczki. Obtocz je w bułce tartej, smaż na rumiano. Gotowe wysyp na talerz, wbij wykałaczki. Obok postaw miseczkę z sosem, np. curry.

Czas przygotowania 50 min, ilość porcji 15, cena za porcję 0,90 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:pikantne | mocz | cebula

Zobacz również

  • Pulpety z cytryną i melisą

    Składniki: 40 dag mielonego filetu z kurczaka, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonych moreli  (10 szt.), 3 łyżki posiekanych liści melisy, cytryna, 2 żółtka, 70 ml słodkiej śmietany 18 proc., sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.